joobfogaszat logo 175px
BUDAPEST 1027, JURÁNYI UTCA 5. FSZ. 2.
joobfogaszat logo 175px

joobfogaszat logo 175px

Régi koronák széleinél az ínyen gyakran látható kékes-lilás elszíneződés, hogyan lehet ezt eltűntetni?

1. Csiszolás módja: A hagyományos, régebbi technikával készült koronák esetén a fogat az íny alatt valahol körbe csiszolják, az elkészült korona széle belenyomódik az ínybe, ezáltal irritálja azt és az íny gyulladttá, lilás színűvé majd vérzékennyé válik.
A modern csiszolás során- körkörösen a fogba egy határvonalat csiszolunk, ún. vállat, aminek következtében a korona a fogon, ezen a vállon támaszkodik, az ínyt nem irritálja, és az íny lefutása tökéletes, szép, egészséges, rózsaszínű marad.

2. Pontosság: A másik fontos szempont egy korona készítésénél a pontosság. Ha a korona széle nem zár pontosan a fogon, elálló a széle, az szintén ínygyulladást, rossz leheletet, fogszuvasodást és fogágybetegséget okoz. Az előbb említett vállas csiszolásnak az is előnye, hogy ezáltal sokkal pontosabb korona készíthető és nem fog elállni a korona széle.

Mitől látszik a koronák széleinél szürkés csík?

A koronák készítésénél először egy fém alapot, sapkát húznak a fogra, majd azt borítják porcelánnal és így lesz fogszínű a korona. Ez a szürkés fém alap tűnik át az ínyen. Ezt megelőzhetjük, ha fémmentes koronát alkalmazunk, aminek az alapja cirkónium - ez egy fehér színű anyag és kiküszöbölhető vele az ínyszélen a sötét elszíneződés.

Hogyan lehet természetes és élethű koronát készíteni?

Fémmentes koronák alkalmazásával. Azok a koronák, amelyek fémes alapra készülnek nem eresztik át a fényt, hiába választunk bármilyen fehér színű koronát, a szürkés fém áttűnik a porcelánon, soha nem lesz olyan transzparens, mint a természetes fogak.
A fémmentes koronák áteresztik a fényt és nagyon életszerűek, a szomszédos fogakhoz tökéletesen tudnak illeszkedni.

Fémmentes koronák és hidak előnyei:

- nagyon pontos széli záródást biztosítanak
- élethűek, a fényt áteresztik
- kitűnő esztétikai hatást biztosítanak
- tökéletesen harmonizálnak a természetes fogakkal
- nem keletkezik allergiás reakció
- erősek annyira, hogy hidak is készülhetnek belőle