joobfogaszat logo 175px
BUDAPEST 1027, JURÁNYI UTCA 5. FSZ. 2.
joobfogaszat logo 175px

joobfogaszat logo 175px

Milyen fogtömő anyagok vannak?

Az amalgámtömés már a múlté. Teljesen fogszínű, fényre kötő tömőanyagok vannak, amelyekkel restaurálni lehet a fogat. Ezek annyira esztétikusak, hogy a környezetükbe teljesen beleolvadnak.

Mennyire tartósak?

Tévedés azt hinni, hogy a fehér fogszínű tömőanyagok kevésbé tartósak, mint az amalgám volt. Amennyiben precízen elkészítik, a nedvességtől, a nyáltól távol tartják a kezelt fogat, nagyon időállóak a fehér tömések is.
A tömések tartóssága a továbbiakban a páciens szájápolási szokásaitól is nagyban függ. (fogmosási technika, fogselyem és fogköztisztító kefe használata.)
A tömőanyag és a fog anyaga kémiailag összeköt, ezáltal nagyon hosszútávú eredmény érhető el, nem lesznek széli rések, ám ha a lepedék tartósan a fogon és a fogközökben marad másodlagos szuvasodások alakulnak ki.

Fájdalmas a tömés készítése?

A napjainkban használatos modern érzéstelenítő anyagokkal, a kezelések teljesen fájdalommentesen elvégezhetőek.

Nagyon kiterjedt amalgámtömés, cserélhető-e fehér tömésre?

Ez egyéntől és az adott szituációtól függ. Ha túl kevés az ép fogállomány és nagy tömést kellene készíteni a fogba, a tömés mellett a vékony fogszélek letöredezhetnek, ekkor inkább ún.betét javasolt. A fogorvos által kialakított üregbe, a fogtechnikus egy „megszilárdult tömést" készít és azt a fogorvos ragasztja be a fogba. Ezáltal a fog eredeti formája tökéletesen visszaállítható.